Positieve outlook in 2024 voor M&A in ICT-markten

2023 is tot verrassing van velen geëindigd met een positief beursjaar, waarbij de AEX met 14% steeg. Internationaal gezien, met name op de Nasdaq, was er een opmerkelijke stijging van maar liefst 44%, voornamelijk gedreven door de groeiende koersen in de Technologiesector.

Ondanks de sterk gestegen inflatie in 2023, slaagden de Centrale Banken in zowel de VS als de EU erin deze te beheersen, wat gunstige effecten had op de kredietcapaciteit van financiële instellingen en de grotere ICT-investeerders. Dit heeft geleid tot gunstige rentestanden voor leningen ter financiering van nieuwe technologieën en hogere waarderingen van fusies en overnames in de technologiesector.

Marktleiders zoals Apple, Microsoft, Google, Amazon en META hebben aanzienlijke prestaties geleverd, met ruime beschikbaarheid van kapitaal voor directe investeringen in nieuwe technologieën en overnames.

De megatrends die zich aftekenen, omvatten met name de opkomst en praktische toepassing van AI en de toenemende rol van fusies en overnames. Analisten voorspellen aanzienlijke vooruitgang in de automatisering van arbeidsintensieve taken, zoals landbouwwerk en autorijden, tussen 2024 en 2025. AI zal naar verwachting ook bedrijfssoftwareapplicaties verder automatiseren, wat de behoefte aan menselijke arbeid minimaliseert. Deze verschuivingen zullen naar verwachting versnellen dankzij aanzienlijke investeringen door venture capital.

Een opmerkelijk hoogtepunt van het beursjaar 2023 was de koersstijging van 247% van Nvidia, het Amerikaanse chipbedrijf, vanwege de grootschalige uitrol van generatieve AI. Nvidia maakt ‘s werelds meest gewilde AI-chips en behaalde dit jaar recordwinsten. Het beleggersgeloof in generatieve AI – dat vooral bekend is geworden door het programma ChatGPT van OpenAI – vertaalde zich afgelopen jaar door naar andere technologiebedrijven. Naast Nvidia zagen ook Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta en Tesla dit jaar de koersen omhoogschieten.

Tot slot hebben we de overname opgemerkt van het Duitse beursgenoteerde Software AG door SilverLake (Amerikaanse investeerder) en de overname door IBM van twee Data Integratie Platforms, StreamSets en WebMethods. Met deze acquisities verwacht het bedrijf zijn positie te versterken op het gebied van cloudservices die zijn afgestemd op AI-toepassingen. De vraag hiernaar neemt toe en kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren in de uitgebreide klantenkring van IBM, waarin in het verleden aanzienlijke investeringen zijn gedaan in maatwerk software voor de grotere en middelgrote markten.

AI heeft ook aanzienlijk potentieel om Data Integratieprocessen te verbeteren, wat leidt tot verhoogde efficiëntie. Dit zal sterke invloed hebben op de omvangrijke i-PaaS-markt waar wij op dit moment actief zijn.

Onze relatie- en opdrachtenportfolio in de ICT Consultancy & Managed Services-markt, zowel nationaal als internationaal, is goed gevuld en profiteert van de lopende consolidatietrend.

Met vertrouwen kijken we uit naar 2024 en delen graag onze inzichten over specifieke kansen met onze gewaardeerde relaties.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Bel ons voor een vrijblijvend gesprek of stuur ons een bericht.

Zoekt u een M&A adviseur met ervaring in de ICT markt?