Accountantsbureaus blijven actief in overnames ICT dienstverlening

Deze week werd bekent gemaakt dat accountantsbureau KPMG het Amsterdamse softwarebedrijf Innovation Factory heeft overgenomen. Innovation Factory is leverancier en ICT dienstverlener in Innovatie & Idea management software.

De overname is in lijn met de trend dat de grote accountantskantoren de laatste jaren weer actief overnames doen in ICT dienstverlening- en softwarebedrijven.

In het begin van het jaar 2000 stonden de grote accountantskantoren (PWC, KPMG, Ernst & Young, Deloitte) onder grote druk van de publieke opinie en de verschillende toezichthoudende organisaties om hun consultancy divisies af te stoten. Hun mening was dat Consulting en openbare Auditing in grote ondernemingen onverenigbaar waren en zou kunnen leiden tot belangenverstrengeling en gebrek aan objectiviteit of kritische houding bij de uitvoering van de auditfunctie. De laatste jaren hoor je echter hier bijna niemand meer over.

Verschillende redenen kunnen worden gegeven die passen binnen de nieuwe context waarin accountants organisaties moeten opereren:

  • De kwaliteit en naleving hogere eisen aan de informatie van grotere bedrijven.
  • De groeiende invloed van automatisering en standaardisering van de interne gegevensverwerking, interne en externe verslaglegging en forecasting.
  • Hogere eisen deze opgelegd aan de gecombineerde kennis van accounting, corporate governance, risico-evaluatie en de kennis van de software in gebruik door klanten.

De lagere tarieven in de branche voor de standaard controlewerkzaamheden maakt het in veel gevallen noodzakelijk en lucratief voor Accountantsorganisaties om hun traditionele diensten te compenseren met gespecialiseerde ICT-gerelateerde consulting diensten.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Bel ons voor een vrijblijvend gesprek of stuur ons een bericht.

Wilt u advies over de strategische groei opties voor uw bedrijf?