Invloed AI en Data-services op M&A in ICT-markten

Customer service die chatbots gebruikt, gezichtsherkenning in de straten van China en het toenemende gebruik van smart devices. Het afgelopen jaar zagen we weer veel ontwikkelingen over hoe Artificiële Intelligence (AI) de samenleving beïnvloed.

De vraag naar data gedreven diensten- en applicaties neemt in bijna alle markten toe door een enorme groei aan AI- en machine learning initiatieven. Nergens zo duidelijk als in de VS, wereldleider in AI, waar de grote Tech-giganten zoals Apple, Google, Microsoft & Facebook al jaren op overnamepad zijn en elk jaar weer verschillende AI-startups overnemen.

Nederland is met een inhaalslag bezig en lijkt wereldwijd een goede positie in te nemen voornamelijk in data science gespecialiseerde bureaus. De toegenomen interesse zorgt bijna onopgemerkt voor dealflow op dit gebied waarbij de gevestigde dienstverleners eindelijk de toegevoegde waarde zien in AI- en data-services. Opvallend hierbij was dit jaar de overname van Kadenza door Vinci Energies (Axians) en de overname van Cmotions door Broad Horizon. Vorig jaar was de overname van Ynformed door Royal Haskoning hierbij zeer opmerkelijk.

Er blijven nog veel interessante AI & Data-services spelers over en wij voorzien een brede markt-interesse om deze gespecialiseerde bureaus te acquireren.

Data engineering & iPaaS 
Belangrijk onderdelen van data gedreven dienstverlening die vaak worden onderschat zijn data engineering en data-integratie. Data-dienstverleners worstelen vaak met het verzamelen, transformeren en voorbereiden van de data die ze nodig hebben om AI & Data science projecten te starten. Data engineering specialisten bieden hierin uitkomst en kunnen dit werk uit handen nemen.

Met de opkomst van Integration platform as a service (iPaaS) worden data engineering en data integratie gecombineerd en vereenvoudigd. De technologie is hot en de grote IT-vendoren hebben al verschillende overnames gedaan om hun iPaaS aanbod te versterken. Recent nog Dell Boomi met de overname van Unifi en vorig jaar Salesforce met de overname van Mulesoft. Salesforce wil een speler van formaat worden op het gebied van data en liet dit jaar ook van zich horen door de overname van data-analyse platform Tableau.

De midden markt en kleinere software resellers blijven over en hebben moeite met het vinden van de juiste platform oplossing waarbij kosten, snelheid en gebruikersgemak tijdens de migratie en output vs. opbrengst voor hun cliënten met elkaar in evenwicht zijn.

Voor organisaties die nu reeds passende iPaaS oplossingen kunnen aanbieden voor dit marktsegment is dit goed nieuws. Zij kunnen kapitaliseren op de verschuivende marktdynamiek en nu snel groeien en zijn interessante targets om geacquireerd te worden door strategische Investors die reeds in deze markt actief zijn of deze markt aanvullend willen gaan betreden.

Outlook en M&A trends in 2020
De M&A-dynamiek en dealflow in de traditionele ICT-markten waren in 2019 weer uitzonderlijk hoog en buy & build was “the name of the game” voor veel strategische IT-partijen en Private Equity. Kijkend naar 2020 zien we de volgende belangrijke trends die de overnames in de ICT-markt voorstuwen:

  • Voortgezette groei in M&A-activiteiten met name bij Managed Services Providers en Cloud softwarebedrijven. Kopers zijn voornamelijk Private Equity en strategische binnenlandse en internationale partijen die willen uitbreiden.
  • Steeds meer specifieke en verticale toepassingen in de Nederlandse Cloud softwaremarkten.
  • Toenemende belangstelling om internationaal uit te breiden naar België, Duitsland of zelfs een trans-Atlantische oversteek te maken naar de VS.
  • Voor zover dit organisch niet snel genoeg gaat en niet een te groot beroep doet op eigen financiële middelen genereert dit weer een vraag naar strategische Investeerders.
  • Vraag en aanbod vanuit het Verenigd Koninkrijk van software en services bedrijven vanwege de aanstaande Brexit.
  • Spanje en Portugal blijven interessant, de binnenlandse M&A-dynamiek in de mid-market ICT blijft nog beperkt en daarom is er nu momentum voor buitenlandse kopers.
Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Bel ons voor een vrijblijvend gesprek of stuur ons een bericht.

Zoekt u een M&A adviseur met ervaring in de ICT markt?