M&A en IT disruptie: Is het IT landschap aan het veranderen in 2016?

Disruptieve bedrijven, disruptieve technologie en disruptieve dienstverlening. Het onderwerp ‘Disruptie’ was volop in het ICT nieuws in 2015. Maar leven we in een tijdperk van massale verstoring waar alles op z’n kop gezet wordt?

Uber, Airbnb, WhatsApp, Snapchat, Picnic..

Het concept onderling is verschillend, maar het gebruik van ICT bij deze bedrijven is niet meer ondersteunend, maar leidend. Deze en andere bedrijven bieden grote veranderingen in gebieden zoals ‘the Internet of Things’, 3D- printen , mobiele cloud en big data analytics en hebben een accelererend effect op de transformatie van de ICT markt . Dit leidt in sommige gevallen tot disruptieve business scenario’s .

Het feit blijft dat digitale disruptieve bedrijven een belangrijke rol in de fusie & overname strategieën hebben gehad in 2015 en dit zal alleen maar zal blijven toenemen in de komende 12 maanden volgens onderzoek uitgevoerd door EY onder tech managers voor de laatste Capital Confidence Barometer.

Angst om achter te blijven in de golf van tech distruptie heeft veel bedrijven er toe geleid tot het kopen van innovatie als ze deze niet intern kunnen bewerkstelligen. Maar dit biedt ook kansen voor minder innovatieve bedrijven om onderdeel te zijn van een value added strategie bij disruptieve spelers. Dit is zeer merkbaar in de M&A dynamiek van dit jaar met betrekking tot Fintech, Cloud en Digital Security Services in onze praktijkervaring met strategische- kopers en verkopers.

Fintech
Recente berichten in het nieuws van enkele belangrijke traditionele bank CEO’s tonen aan dat zij de rol van de banken zien veranderen. Banken zijn zich meer en meer aan het transformeren in IT-organisaties die klanten helpen te organiseren en te voldoen aan hun persoonlijke en zakelijke financiële behoeften op een meer efficiënte manier. De opkomst en invloed van FinTech diensten heeft een grote rol gespeeld in deze ontwikkeling. Dit jaar zijn we verschillende bedrijven tegen gekomen die FinTech diensten aanbieden. Als de business case en het groeipotentieel aanwezig is bij dit soort bedrijven dan zijn Private equity en venture capital partijen zeer geïnteresseerd.

Opmerkelijke FinTech deals begonnen dit jaar natuurlijk met de Adyen deal in Nederland door Iconics. De overname van Xoom door PayPal was ook belangrijk en eén van de grotere FinTech transacties van 2015 was de overname van Yodlee door Envestnet. De opkomst van de Chinese fintechs is volgens een recent rapport van KPMG ook opvallend. Als laatste blijft Main Capital ook belangstelling tonen voor Nederlandse FinTech ondernemingen maar ook in de Duitse FinTech markt met onder meer de overname van Allgeier IT-solutions.

Cloud
Het belang van Cloud services is een terugkerend onderwerp en elk jaar brengt deze nieuwe innovaties en dynamiek in de M&A markt. Dit jaar hebben we een aanhoudende trend van bedrijven die de overgang maken van hun eigen infrastructuur naar de Cloud .

Amazon (met AWS) en Microsoft (met Azure en Office 365) hebben het voortouw genomen in de publieke Cloud en alle andere grote en middelgrote software spelers proberen te volgen. Geheel of gedeeltelijk proberen ze hun software en dienstverlening onder te brengen in de cloud. Dit speelt vooral in ICT markten met betrekking tot CRM, HR, ERP, Project en Portfolio Management.

Een grote value driver voor veel software en IT dienstverleners is de Cloud/ SaaS-factor. Hoe gereed is de IT infrastructuur en software van uw bedrijf voor de Cloud en is de dienstverlening SaaS compliant? Dit zijn vragen die kopers steeds vaker stellen bij het bepalen van de “added-value” van een potentiele koop target. Lokale kleine en middelgrote IT-infrastructuur, Hosting en Cloud service providers staan onder druk om op te schalen en te blijven concurreren met de grotere spelers.

De M&A dynamiek manifesteert zich hier al , zoals we ervaren met de deal flow in deze sector. Eén van de grotere Internationale deals van het jaar kwam van Dell met de overname van Cloud en virtualisatie bedrijf EMC (deal waarde: 67 miljard dollar). In Nederland is KPN is recentelijk actief geweest in het kopen van meer Cloud expertise en mankracht met de overnames van Net Ground.

Digitale security
De publieke Cloud maakt digitale security en managed security services meer relevant dan ooit tevoren.

Volgende de IDC zijn de belangrijkste gebieden voor groei in de digitale security markt Analytics,/SIEM (10 procent); threat intelligence (10 procent); mobiele security (18 procent) en cloud security (50 procent). De cloud security markt wordt naar verwacht geschat op een waarde van 8,7 mijard dollar in 2019.

Sinds netwerk lekkages door nieuwe wetgeving moet worden gerapporteerd en Cyber – misdaden voortdurend in het nieuws zijn kan digitale security niet meer genegeerd worden . Dit zal leiden tot meer uitgaven en investeringen in infrastructuur, maar ook awareness training van leidinggevenden en personeel om alert te blijven en te handelen indien nodig. Dit betekent dat service providers goed bij moeten blijven met de laatste software producten die in opkomst zijn maar ook meer moeten investeren in de opleiding en certificering van hun professionele medewerkers . Al deze factoren dragen bij tot meer M&A dynamiek in deze sector.

Consolidatie in de markt blijft zich voortzetten met grotere beveiligingsbedrijven (vaak gesteund door Private equity) die strategische targets kopen zoals de recente overname van Fox IT door NCC group in Nederland,  de overname van SecureLink door Investcorp en de verkoop van het Britse Micro Focus aan Authasas.

Verticale markt Healthcare
Gezondheidszorg is belangrijk voor iedereen. Dus als nieuwe digitale technologieën worden gebruikt om gezondheidsproblemen op te lossen of te voorkomen, zal iedereen deze omarmen. Met name op het gebied van ‘preventie’ en risicoanalyse (bijvoorbeeld DNA-onderzoek) worden digitale technologieën steeds beter, betaalbaar en beschikbaar. Het belangrijkste obstakel in deze sector is het gebied van regelgeving, maar ook het verstrekken van privacy. Veel van de consolidatie in deze markt heeft al plaatsgevonden. Grotere lokale spelers zijn goed ingeburgerd in de markt. Er is echter een groeiende interesse van Private Equity, maar ook van lokale en internationale strategische spelers die van oudsher gericht zijn op andere sectoren binnen healthcare, zoals medische apparatuur systemen en nu beseffen dat informatietechnologie een must is om greep te houden op hun klanten en het ecosysteem dat daaraan gerelateerd is. Smart Health is het buzz woord dat we meer en meer te horen. Main Capital en Gilde (Healthcare) hebben een sterke portfolio in de Healthcare zie de recente overname van Zetacom door Gilde en de overname van de Duitse onderneming Daarwin door Regas (ook Main). TSS gesteund door eigenaar Constellation Software is ook zeer actief in de gezondheidszorg IT-markt. De recente LOI van ICT Automatisering met BMA (een toonaangevende Nederlandse Gezondheidszorg softwarebedrijf) bevestigt nogmaals dat de markt vol in beweging is.

Outlook 2016
Wat we verwachten voor 2016 en de jaren daarna is dat de nieuwe disruptieve ICT zal doorzetten en een revolutie kan veroorzaken in sommige sectoren van de economie, maar zeker niet overal. FinTech en gezondheidszorg zijn zeker sectoren die zwaar zullen worden beïnvloed en waarin veranderingen teweeg worden gebracht in de huidige praktijk en business modellen. Cloud gecombineerd met Digital Security zijn ook krachtige drivers voor een versnelde digitalisering wat zorgt voor meer efficiëntie, meer continuïteit en bescherming. We zijn van mening dat het een sterke invloed op M&A zal hebben in de ICT wereld en bewegen ons hier actief in.

Mede door onze achtergrond, ervaring en track-record zijn we er zeker van dat we een actieve rol zullen spelen in het lokale en internationale consolidatie proces dat al in gang is gezet.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Bel ons voor een vrijblijvend gesprek of stuur ons een bericht.

Zoekt u een ervaren M&A adviseur met kennis van de ICT market?