De digitale transformatie van M&A-markten

De stijgende lijn voor fusies en overnames in de ICT-markten heeft zich in 2017 onverminderd voortgezet. Het positieve investeringsklimaat zie je terug in de algehele deal flow van de technologiesector en de duidelijke buy & build strategie van ICT-dienstverleners en private equity partijen die in binnen- en buitenland opereren.

Maar 2017 was ook weer het jaar van de digitale transformatie van de economie waarbij de invloed van big data, data warehousing, data analytics en business intelligence (BI) steeds meer toenemen. De introductie van Software Cloud technologie en uitgebreide lokale en internationale Internet infrastructuren met support van marktleiders zoals Amazon (AWS) en Microsoft (Azure) hebben de digitale transformatie in versnelling gebracht.

De toenemende waarde van BI-ondernemingen
Data is van onschatbare waarde voor alle bedrijven, van start-ups tot wereldwijde ondernemingen. Data toegang en inzichtelijkheid is een trigger voor organisaties om BI-oplossingen te implementeren en onderhouden. Maar Data Integratie en BI-implementatie kan ook zeer complex zijn met veel gespecialiseerde deelgebieden zoals ETL en data-warehousing die alleen door IT-afdelingen en BI-specialisten onderhouden kunnen worden. SAP (Business Objects),Oracle (Hyperion), IBM (Cognos) en andere grote ICT-spelers hebben hier de laatste jaren flink op ingezet door grote overnames in deze markten te plegen en worden beschouwd als de huidige marktleiders.

Maar selfservice BI is in opkomst waarbij eindgebruikers geen IT-afdeling of specialistische BI-kennis nodig hebben om aan de slag te gaan met data-driven tools.

Qlikview en Tableau zijn dominante spelers aan het worden in selfservice BI maar opkomend in de markt is Microsoft met SQL Server in combinatie met PowerBI. Niet geheel onverwacht daar waar Microsoft al bij veel ondernemingen binnen is met andere applicaties.

De toenemende vraag naar BI zorgt er voor dat IT-dienstverleners zich ook steeds meer gaan focussen op het aantrekken van specifieke BI-kennis door overnames. Grotere Internationale spelers zoals Axians (VINCI Energie) zijn acquisitief, ook in Nederland wat we begin dit jaar zagen met de overname van VCD-automatisering. Andere middelgrote Internationale IT-dienstverleners zijn ook op zoek naar targets in Nederland maar ook lokale IT-ondernemingen zijn op zoek naar BI wat we dit jaar ook terugzagen in de markt. ETL en BI specialist Opdion werd begin dit jaar overgenomen door Novisource en Datinzo werd overgenomen door BI bedrijf Performation. Opmerkelijk was ook de overname van Corporate Performance Management onderneming Tagetik door Wolters Kluwer.

Als CIC voorzien wij in 2018 dat het speelveld van kopers en verkopers op BI-gebied in Nederland heel actief zal zijn.

Managed Services
De consolidatieslag op het gebied van managed services is al een aantal jaar aan de gang. Het gaat om een compleet pallet van diensten van Datacenter, Colocatie- tot IT-infrastructuur (IaaS)- en Cloud Bedrijfssoftware ‘as a service’ (PaaS, SaaS) naast de oudere DC Hosting en on premise services. Grotere spelers en private equity zijn zeer actief geweest met fusies en overnames in deze markten. Er is ook sprake van splitsing en specialisatie. Internationaal was rackspace op overnamepad met de overname van Datapipe en in Europa was Claranet zeer actief met 3 overnames. In Nederland heeft Sentia de Nederlandse vestiging van Intelligence en Amsio overgenomen. PQR is gefuseerd met 2ML en opvallend was de overname van Vancis Datacenters door Interxion, waardoor Vancis, onderdeel van Strikwerda Investments (SI) zich nu volledig focust op Cloud en managed IT services.

KPN heeft ook Qsight gekocht wat past binnen hun huidige strategie om meer hoogwaardige ICT-diensten aan te bieden om zodoende de terugloop van de traditionele Telecomdienstverlening op te kunnen vangen mede als gevolg van de technologie transitie naar VOIP, internet TV en andere digitale dienstverlening. De concurrentie van VodafoneZiggo neemt onverminderd toe en T-mobile heeft zijn positie versterkt met de recente overname van de Nederlandse activiteiten van Tele2.

Het speelveld is een stuk kleiner geworden maar er zijn nog steeds mooie opportuniteiten voor kopers om nieuwe targets te identificeren en snel toe te voegen. Voor verkopers zijn er voldoende mogelijkheden om strategische aansluiting te vinden.

Overheid en ICT
Digitale overheid is momenteel een prioriteit van onze nieuwe regering. Met name nu belangrijke overheidstaken gedecentraliseerd zijn naar gemeenten ligt daar een belangrijke uitdaging om zoveel mogelijk taken te digitaliseren niet alleen vanuit het oogpunt van efficiency, planning & control maar ook om alle ‘stakeholders’ tijdig op de hoogte houden van de voortgang van belangrijke activiteiten, projecten en burgers beter bij belangrijke zaken te betrekken. Slimme IT-ondernemers hebben dit opgepakt en platformen ontwikkelt die deze aspecten combineren en de Politiek dichter bij de burgers brengt. Dit is heel interessant voor grotere dienstverleners en private equity met een duidelijke focus op overheid en gemeentemarkten. Roxit Group is hierin recent actief geweest met de overname van Brein. De overname werd ondersteund door Main Capital. Opvallend was ook de overname van Impactive door Decos. Beide bedrijven zijn zeer actief bij het digitaliseren van overheidsprocessen.

Cross-border M&A: Portugal, Spanje, Noord- en Zuid-Afrika
Vorig jaar hebben wij een artikel geschreven over de fusie- en overname markt in Spanje en de kansen die daar te behalen zijn voor avontuurlijke ICT-ondernemers. Hoewel nog steeds relevant begint de crisis in Catalonië een remmend effect te hebben op het investeringsklimaat.

Een nieuwe cross-border markt waar wij recent in opereren en kansen zien is Portugal. Portugal heeft het zeer moeilijk gehad tijdens de Economische crisis en net als Spanje heeft het M&A-landschap zich lange tijd gekenmerkt door banken die divestment activiteiten doorzette van non-core business. Maar Portugal is gezegend met een uitstekende Technische Universiteit in de buurt van Porto (U.Porto) waar hoogwaardige IT professionals worden opgeleid met relatief lage arbeidskosten. Vanuit de Universiteit wordt ondernemerschap gestimuleerd en bied de campus ruimte voor High-tech bedrijven en start-ups. Hier liggen kansen voor ondernemers uit de Benelux om op zoek te gaan naar nieuwe Cloud technologie toepassingen en software doorbraakontwikkelingen op allerlei terreinen zoals ook IoT.

We zijn met CIC, zowel in Spanje als in Portugal, actief met interessante dossiers waar we internationale koopkandidaten voor zoeken.

Nieuw voor ons zijn de aanvragen van grotere Noord- en Zuid Afrikaanse ICT-bedrijven die goed in de professional resources zitten maar die graag in Europa vaste voet aan grond willen hebben en via M&A van goede ICT-bedrijven in Europa direct toegang zoeken tot de pan Europese markt om zodoende hun eigen resources optimaal te kunnen inzetten in concurrentie met de bedrijven uit India. Nederland en België blijken voor hen de juiste springplank te zijn, vooral nu het Verenigd Koningkrijk de EU verlaat (Brexit).

Outlook 2018
Volgens analisten gaat 2018 het beste jaar ooit worden voor fusies- en overnames in de Nederlandse markt wat wij als CIC ook bevestigd zien in onze eigen mandatenportefeuille. CIC is zeer positief gestemd. We zijn, naast onze M&A-activiteiten, bezig met het versterken van het CIC Team met een aantal ervaren associates. Op deze manier kunnen wij met CIC zowel onze activiteiten in Nederland als ook onze cross border operaties verder ondersteunen en uitbouwen.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Bel ons voor een vrijblijvend gesprek of stuur ons een bericht.

Zoekt u een M&A adviseur met ervaring in de ICT markt?