Hoe groot de invloed van de amerikaanse M&A ict markt?

Ondanks onheilspellende voorspellingen na Brexit en de onconventionele Amerikaanse verkiezingsstrijd met onverwachte uitslag naderen we toch heelhuids het einde van het jaar! Sterker nog, volgens de gemeten dynamiek in de ICT markt gaat 2016 een topjaar worden voor M&A.

Voordat we naar de Nederlandse markt kijken willen we eerst stil staan bij de Verenigde Staten. De VS speelt al jaren een leidende rol als indicator van dealflow in de ICT en veel online tools en software die we dagelijks privé en zakelijk gebruiken komen uit de VS. Deze tools zijn doorgaans gebaseerd op Cloud compliant software en SaaS business modellen. Cloud en SaaS sturen de M&A activiteiten en blijven onverminderd belangrijk in de VS maar ook in Nederland en onze buurlanden.

Cloud katalysator
Cloud is een belangrijke katalysator voor de groei van de softwaremarkt. Het geeft ICT-ondernemingen de kans om over grenzen heen te kijken en internationale markten te bedienen. De sterke groei van software heeft in Nederland de interesse van private equity gewekt, getuige de continue reeks van overnames van lokale en internationale private equity in de Nederlandse markt. In de ICT software sector zit dus duidelijk meer groei, hoewel de dienstverlening door de Cloud software transformatie duidelijk ook een positieve impuls gekregen heeft.

Megadeals VS
Dat het opmerkelijk goed gaat met de dealflow in de VS valt onder meer op door de megadeals van dit jaar. Megadeals hebben een nieuw hoogtepunt bereikt met de gigantische en spectaculaire overname aankondiging door telecom operator AT&T van content provider, nieuws – en entertainment bedrijf Time Warner voor 85,4 Miljard dollar maar andere Amerikaanse megadeals sloegen ook hoge ogen zoals de overname van LinkedIn door Microsoft (26 miljard dollar), Netsuite door Oracle (9,3 miljard dollar) en recent de overname van Enterprise software company Deltek door IT service provider Roper Technologies (2,8 miljard dollar).

Nederland is lang slechts sporadisch interessant geweest voor de VS maar dit jaar zijn Amerikaanse bedrijven en investeerders meer dan vorige jaren actief geweest in de Nederlandse markt door onder meer  te investeren in Nederlandse startups zoals Gitlab, innovatieve investeringen in mobile zoals de overname van  Mobgen door Accenture (link) en natuurlijk de miljarden overname van Nederlandse trots NXP door Qualcomm.

Fintech
Waar vooral veel Amerikaanse ICT investeerders zich in roeren is de Fintech markt. Innovatie apps en platforms op het gebied van financiële dienstverlening blijven onverminderd interessant en de bancaire wereld kijkt geïnteresseerd toe welke toepassingen in de praktijk het beste aanslaan maar wachten veelal nog af alvorens toe te slaan. Veruit de grootste speler in de Fintech markt is echter China met een marktomvang van meer dan 1,8 biljoen dollar. De Fintech dienstverlening draait hierbij om Chinese IT-grootmachten Baidu, Alibaba en Tencent (BAT). E-commerce leider Alibaba breidt in sneltreinvaart uit in Europa en presenteert zich ook reeds in de Benelux markt als concurrent van o.a. Amazon, Google en Apple.

In Nederland is CIC dit jaar actief geweest in deze markt met de verkoop van Credit management software bedrijf Credit Tools aan Main Capital Partners (fusie met OnGuard).

Consolidatieslag internetbureaus
Wat wij in 2014 voorspelde lijkt nu eindelijk toch te gebeuren, de consolidatieslag in de internetbureau wereld, waar de kennis en expertise in Nederland op het gebied van digital marketing, user experience & e-business/e-commerce hoog is en de tijd rijp lijkt voor de grote Nederlandse internetbureaus om zich aan te sluiten bij de Internationale IT dienstverleners of reclamebureaus. Het begon in het derde kwartaal met de overname van eFocus door het Franse Valtech en in q3 kwam het Amerikaanse Cognizant met de overname van Mirabeau. In december zagen we ook de overname van e-commerce bureau Eperium door Salmon (WPP). Wij verwachten dat de consolidatie volgend jaar zal doorzetten en dat grote IT dienstverleners of reclamebureaus kennis en kunde op het gebied van digital marketing wat ze nog niet hebben zullen bemachtigen door acquisities.

ICT infra, managed services & digitale werkplekken
Er is verder al veel gemeld dit jaar over de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse ICT-markt maar veel minder over de consequente overname dynamiek die we elk jaar terugzien bij de ICT infra en managed services. Dit jaar vonden er weer verschillende transacties plaats waaronder de overname van Open For Support door Broad Horizon, de overname van Computication door RAM Infotechnology, Cegeka neemt DanubeIT over, hiermee tevens de marktpositie in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland versterkend.

Hier liggen duidelijk links met fusies en overnames vanuit de Hosting sector waar aansluiting wordt gezocht met IT dienstverlening gericht op inrichting van infrastructuur software in datacenters en de beveiliging daarvan.

Actief M&A beleid noodzakelijk
Als gevolg van steeds intelligentere Cloudsoftware en steeds verder voortschrijdende procesautomatisering worden in toenemende mate ook kerntaken van veel ondernemingen software-afhankelijk. Daarbij speelt voor veel grotere onderneming de vraag, zelf maken of kopen? Steeds meer ondernemingen in bijvoorbeeld de logistieke en financiële sector worden ten dele ICT-ondernemingen. Dit zal zowel binnen de ICT branche als in de betreffende sectoren een actiever M&A beleid noodzakelijk maken.

Outlook 2017
Voor 2017 en verder zien we de grenzen tussen het typische M&A beleid van ICT-bedrijven en non ICT-bedrijven verder vervagen. Traditionele non ICT-bedrijven zoals Banken, Accountancy, Productie en Healthcare bedrijven zijn onder meer bezig met een digitale transformatie op het vlak van software integratie/tools, digital security, data analytics en BI (Business Intelligence) maar ook met de combinatie van beschikbare Cloudsoftware en eigen domeinkennis. Ze zijn daarom actief op zoek naar ICT-overnames om deze kennis in eigen regie verder door te ontwikkelen. Deze eigen toepassingen worden ‘key’ voor de toekomstige businessmodellen van met name veel zakelijke dienstverleners en hightech productie & services bedrijven.

Voorlopers op dit gebied zijn reeds zichtbaar in de corporate wereld zoals bijvoorbeeld GE, Siemens en Philips.

Voor CIC betekent dit een verruiming van onze blik waar voorbij traditionele ICT-markten gekeken wordt naar strategische kopers en verkopers. Naar verwachting zullen we vanaf 2017 nog meer op dit snijvlak opereren.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Bel ons voor een vrijblijvend gesprek of stuur ons een bericht.

Zoekt u een M&A adviseur met ervaring in de ICT markt?