Spanje vakantieland of toch ook interessant M&A land?

Na regen komt zonneschijn en met de komst van de zomer is Spanje voor veel Nederlanders al jaren een populaire vakantiebestemming. De populariteit van Spanje is dit jaar toegenomen mede door alle onrust in Turkije maar ook in Griekenland.

Toch is Spanje niet alleen een land waar men op zoek kan gaan naar zon, zee en strand maar ook een land wat met toenemende mate interessant is voor buitenlandse ICT-kopers die op zoek zijn naar een nieuwe toetredingsmarkt of strategische allianties buiten de Benelux.

Spanje en ICT markten
Spanje is langzaam weer aan het herstellen van de enorme economische klap die de financiële crisis heeft teweeggebracht en de ICT markt speelt daarin een positieve rol. Volgens de laatste cijfers groeide de landelijke omzet in ICT en digitale content in 2015 naar 90 miljard euro. Banen en bedrijven groeien elk jaar met ongeveer 3,5% en er wordt stevig geïnvesteerd in de sector (13,8 miljard in 2014). Daarmee doet de sector een belangrijke bijdrage in het BBP.

Disruptieve technologie, de Internet of Things en Cloud zijn ook in Spanje zeer belangrijke M&A investeringstrends maar snelle implementatie loopt toch wat achter in vergelijking met landen zoals het verenigd Koninkrijk en Nederland. Spanje blijft toch voor een groot deel bekend om zijn grote internationale aanwezigheid op de Mobile & Telecom markt. Telefonica is een wereldspeler en Barcelona herbergt al vele jaren ‘s werelds belangrijkste vakbeurs in de sector van de mobiele telefonie, het Mobile World Congress. Vermeldenswaardig is ook INDRA, een belangrijke systems & solutions-integrator voor internationale overheden en de defensie industrie die ook focust op bedrijfsprocessen waarbij technologie een belangrijk strategisch en onderscheidend element is. Niet zo bekend is, dat Spanje een belangrijke en groeiende groep kleinere en middelgrote software en service bedrijven bezit, die contacten en relaties met buitenlandse branchegenoten uit de EU, UK, US en Azië die waarde kunnen toevoegen zeer op prijs stelt.

De meeste belangrijke internationale software- en serviceondernemingen zijn reeds in Spanje aanwezig en zien het land als een belangrijke groeizone. Niet alleen met het oog op toekomstige omzetten van producten en diensten maar ook als software ontwikkel-centrum voor internationale markten. Dit mede vanwege het ruime opleidings- en arbeidspotentieel voor ICT professionals in Spanje. Hoewel andere steden in opkomst zijn, blijven Madrid en Barcelona de economische motoren van het land.

Grote kopers wachten af
Megadeals in Spanje staan op dit moment on hold, dat bevestigt het Spaanse M&A forum dat vorig kwartaal werd georganiseerd door Mergermarket. Grote Private Equity fondsen zoals Advent International bevestigen dat veel operaties vertraagd zijn totdat de huidige politieke impasse inzake de regeringsvorming is opgelost.

Grote fondsen zoals Apax en 3i zijn in de laatste jaren al vertrokken uit Barcelona door aanhoudende tegenvallers. Hierdoor ontstaat er ruimte voor lokale nieuwe PE partijen en kleinere buitenlandse kopers.

Kansen in Spaanse markt
Door de afwachtende houding van de grote PE partijen biedt het huidige momentum kansen voor buitenlandse ICT bedrijven om de grote PE partijen voor te zijn en de kersen uit de taart te pakken.

Wat ook meespeelt is dat veel Spaanse banken om weer financieel gezond te worden een actieve desinvesteringsstrategie doorvoeren. Spaanse handels- en spaarbanken hebben in het verleden te veel geïnvesteerd in participaties en kredietverlening aan Spaanse ondernemingen die moesten worden afgewaardeerd. Slecht lopende banken moesten fuseren en werden na reorganisatie samengevoegd tot weer rendabele ondernemingen die nu veel meer gefocust zijn op de bancaire kerntaken. Onder druk en toezicht van Brussel en de ECB moeten veel banken daarom van hun bedrijfsportfolio’s af en als een serieuze koper zich aandient kunnen potentieel waardevolle targets geacquireerd worden.

Spanje interessant voor Nederlandse kopers?
Waar veel Nederlandse ICT bedrijven naar onze buren Duitsland, België, UK, Frankrijk of verder kijken (VS of China) voor Internationale uitbreiding is Spanje vaak voor veel Nederlanders bedrijven en adviseurs onbekend zakelijk terrein.

Naast verschillende transacties in Spanje waarvan de laatste begin dit jaar plaatsvond (Diode deal) strekt ons netwerk zich uit van rechtstreekse contacten met Spaanse ICT bedrijven in de infrastructuur dienstverlening en softwareontwikkeling als ook de wereld van de belangrijkste ISV’ s, VAR’ s en IT distributeurs.

Spanje is ook een springplank voor bedrijven die interesse hebben in de Zuid-Amerikaanse markten.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Bel ons voor een vrijblijvend gesprek of stuur ons een bericht.

Zoekt u een M&A adviseur met ervaring in de ICT markt?