Positieve fusie en overname cyclus in de ICT-markten

Gele hesjes, Een “harde” Brexit en mogelijke handelsoorlogen. Menig ICT-ondernemer wordt toch een beetje onrustig van de huidige berichtgeving en vraagt zich af, waar staan we in 2019 en welke strategische koers met betrekking tot fusies & overnames moet ik varen? Tot op heden hebben de geopolitieke ontwikkelingen weinig invloed gehad op de positieve M&A cyclus. 2018 was een heel goed jaar voor fusies en overnames in de ICT en de hoge M&A dynamiek lijkt zich voort te zetten in 2019.

Cloud is nog steeds een belangrijke value driver waarbij Amazon (AWS) en Microsoft (Azure) domineren wat betreft hosting en de infrastructurele dienstverlening er om heen (IaaS). Google vecht echter om de derde plek en zal met de nieuwe Cloud topman Thomas Kurian (ex Oracle) meer focus leggen op overnames om zijn positie te versterken. De Nederlandse adoptie van Google Cloud & Data Analytics (BI) services zal hierdoor ook toenemen verwachten we.

Cloud Software
Cloud software blijft ook vrijwel alle sectoren verstoren. De belangrijkste drijfveren van de groei voor softwarebedrijven zijn ondernemingen, overheidsinstanties en andere instellingen die de workflows stroomlijnen, de kosten verlagen en effectiever en transparanter willen samenwerken met klanten en burgers. Ook software bedrijven die ‘vertical markets’ bedienen doen hier hun voordeel mee en zoeken strategische partijen om een ‘quantum leap’ te maken. Onderliggende technologieën zijn zo ver gevorderd dat ze snel specifieke ROI’s aan klanten kunnen demonstreren en de acceptatie naadloos maken. De dealflow voor softwarebedrijven die dit mogelijk maken is hoog en wij zijn zelf dit jaar actief betrokken geweest bij de verkoop van het Nederlandse L&M software aan Noordhoff uitgevers.

Fusie & overname ICT in Spanje
Relatieve economische stabiliteit ondanks politieke onrust het laatste jaar heeft er voor gezorgd dat Spanje een aantrekkelijke bestemming is gebleven voor bepaalde internationale investeerders. 60% van de dealflow in Spanje wordt gerealiseerd door buitenlandse kopers maar het land is nog relatief onervaren met internationale M&A deals in de mid-size ICT-markten waardoor er voldoende kansen liggen om goede targets te benaderen. Spanje zit in de EU en in de EURO zone, het groeit en het is een springplank naar Midden- en Zuid-Amerika. Onze Spaanse partners verkennen actief de markt en we hebben al verschillende mandaten binnen van Spaanse bedrijven met focus IT Managed services, BI en Cybersecurity.

Portugal in trek bij Tech investeerders
Portugal heeft zich opgericht na de financiële crisis en profileert zich met name als partij voor uitbesteden van IT werk (nearshoring) echter ook in toenemende mate als couveuse voor nieuwe Tech-startups op het gebied van software en IoT technologie. Wat opvalt is de professionaliteit aanwezig in de bedrijven en de internationale gerichtheid van de ondernemers die naast Portugees vaak ook goed Engels en Spaans spreken. Inmiddels begint dit ook een interessante M&A markt te worden voor internationale investeerders die hier inkopen willen doen en biedt de Portugese overheid verschillende investering programma’s die dienen als accelerator voor het aantrekken van nationale en internationale investeerders. We zijn hier actief zowel rechtstreeks als via onze Spaanse partners.

Managed Services, Security & Hosting
De consolidatieslag op het gebied van Managed Services & Security heeft zich dit jaar onverminderd voortgezet. Naast de usual suspects zoals Axians, Unica, Total Specific Hosting (TSH), Main Capital (Denit), Waterland (Sentia) & Nordian (OpenLine) heeft Holland Venture flink van zich laten spreken en een aanzienlijke strategische voetafdruk tot stand gebracht onder de noemer van ICT-dienstverlener Avensus groep. Avensus heeft begin dit jaar ICT vision overgenomen uit Eindhoven en in de zomer security- en Cloud-adviseur Auditconnect uit Apeldoorn. In december is daar nog Cliënt ICT bijgekomen welke wij actief begeleid hebben in het verkoopproces.

In de pure infra hosting markt woedt de consolidatie slag nog verder door. Internationale partijen met een Nederlandse achtergrond zoals Interxion en Equinix zijn toonaangevende wereldspelers geworden die opvallen met internationale acquisities. Maar ook grotere spelers in NL zoals OCOM (Leaseweb) en Strikwerda Investments (SI) zijn actief aan de koopzijde. TransIP van Ali Niknam moeten we hierbij zeker niet vergeten, De bekende ICT-ondernemer heeft recent een grote slag geslagen met de overname van concurrent IT-Ernity.

Outlook 2019
We verwachten dat 2019 een actief jaar wordt voor M&A in de ICT-markten waar Cloud software samen met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI, Data Analytics, Cybersecurity en SaaS als aanbiedings-model de toon blijven zetten. Nieuwe service providers zullen ontstaan die deze verschillende digitale disciplines in een totaalpakket aanbieden en integreren in de bestaande infrastructuur gecombineerd met managed services.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Bel ons voor een vrijblijvend gesprek of stuur ons een bericht.

Zoekt u een M&A adviseur met ervaring in de ICT markt?